hatikering&co

hatikering&co

Followers

Saturday, October 30, 2010

pengalaman bernilai RM79

Dikisahkan oleh seorng sahabat,.. story ini berlaku pada suatu tempat bergelar bandaraya. kisah ini mengisahkan apabila 2 oeang sahabat ini pergi membeli-belah barang keperluan dapur dan juga diri. pilih punya pilih, ambil ape yang dikehendaki and then bayar la. tet.. RM79.20 sen dik.. kate akak kaunter tu. dia pon bayar la. and then berangkat la deorang... pastuh, nak dijadikan cerita, 2 sahabat ni pun pergi pula ke TM point untuk bayar bil yang dah 3 bulan tertunggak.

sampai aje kat TM point tu, mamat A pon parking la moto sebelah je ngan TM tu. ade la kira-kira 20 meter ngan pintu TM tu. boleh nampak je motor dari dalam pejabat tu..


A : pejabat kosong macam xde org je. barang ni nak tinggal ke nak bawak sekali ni?? (tanya A kepada B sambil                              
     menunjukkan pada raga motor yang sarat dengan barang yang dibeli td)
B : Tak payah la kot, sekejap je nie.
A : ok lah. jom..

dieorng pom terus berlalu meninggalkan barang-barang yang dibeli tadi dalam raga motor tu tanpa syak wasangka lagi.. 2 sahabat tadi pom terus melangkah kedalam pejabat tadi dengan jayanya.
tut tap. tut tap.. 20 minit selapas itu, selesai sume kerja dalam pejabat tu.. 2 sahabat ni pom keluar la, niat nk terus balik la nie., tibe-tibe...

B : mane barang kite....????
A : eh... mane..???
B : tadi ade orang ke kat sini....
A : (@#$%$^&%^&%^^%*^*)
B : tadi ade la nampak pak cik naik beskal kat sini, tapi jaoh dari moto asenye..
A : emm,,, melepas.. xde rezki la tu maksudnye... (menyesal..)..
     jadi, gane kite nie.?? nak wat nape..??
B : x tau nak kate la.. balik jela..

2 jejaka ni hanya mampu pasrah ajelah.. nasi da jadi bubur.. kalo bubur pom bole makan jugak, nie??? kosong. finish.. xde ape.. kosong...
-tamat-

P/s : moral of da story.. usung lah barang anda kemana yang anda pergi walopom sekejap. jangan sangke air yang tenang takde buaye.. terima la ini semua sebagai pengalaman y tak pernah dijual di mana2 kedai atau restoran pun.jumlah RM79 itu tak setimpal mana dengan pengalaman yang itu..... mekaseh..

credit to myFRIEND....
mr.SmiLe_(",)

Wednesday, October 27, 2010

berNAFAS dalam lumpur

sabtu malam balik dari trip a.k.a holiday kat johor, sampai umah je tros ak teringatkan keje2 y bertinbun-timbun yang belum settle lagi. adus, penat dalam bas x hilang lg, datang penat pikirkan bnyk keje yang bakal dihadapi selepas ini pula. naseb baek kat johor ingatan ak pasal keje2 ni sume tbe-tbe lenyap.. haha [sal kat johor tu laen kali la ak cter, ak ciap wat muvie ag nanti,, hehe
TAPI y bestnye hari ni, keje y memenatkan otak ak lepas balik johor tue sume da settle.. i like i like.. 

PUBLIC SPEAKING
bru jep pas speech td, ok la kot ak speaking sal constantinople td walopom cam bangang je ak rase. naek2 bagi salam teros blur atas tu, ish2x, tau tau ape nk ckp, nk sebut pom tegagap2,lawak kot. sie2 ak prepare punye la pnjng semalm.marah betol ak.tapi x tension pom. heheyang pentng da beres 1 b*l*... hahaha lapang dada ak pas present tuh.. hihihi 

DISCUSSION INTEGRATED
ini keje 2 malam lepas, 4 org satu group wat discussion je kot. bunyi cam simple, tp puas jgk nk ciap,tp part y bestnye org laen ngah wat keje, ak tdo..[sory la group member ku,wa da mmg x tahan da nk tahan bapak setan tu bergayut kat pntu gerbang mate tu..] last2 ciap gak.. tut tap tut tap, ak balik kul 4 kot malm tuh. pastu kelas live food pg satu umah ponteng, haha.ade geng tape..

LIVE FOOD RESULT
naseb baek dapat part result, cam senang je, isi gambo n letakkan ukuran die,artemia oh artemia. dalam nmpk mudah pom, pening den nok nengok, mane satu stage y betol pom den x tahu,huhu
papepom, dapt jge diciapkn dgn jayenye,hehe

sebagai penghargaannye, www.yahoo.com.wa da merdeka dari keje y x berupe kerje... hehe
trime kaseh pade y berkenaan.kerjasama anda amat dihargai dan diakhiri ucapan terima kaseh.
sMiLe_(",)


Tuesday, October 19, 2010

~dear god~


"~Ya Tuhan, satu-satunya saya minta dari Mu, Peluknya saat aku tidak ada, saat aku terlalu jauh. Kita semua memerlukan orang yang boleh benar untuk anda, Tapi aku meninggalkannya ketika aku menemukannya dan sekarang aku ingin, aku tetap tinggalkannya... Kerana aku kesepian dan aku lelah.."

video


A lonely road crossed another cold state line

Miles away from those I love, purpose hard to find
While I recall all the words you spoke to me
Can't help but wish that I was there, back where I'd love to be, oh yeah

Dear God, the only thing I ask of You
Is to hold her when I'm not around, when I'm much too far away
We all need that person who can be true to you
But I left her when I found her and now I wish I'd stayed
?Cause I'm lonely and I'm tired, I'm missing you again, oh no, once again

There's nothing here for me on this barren road
There's no one here while the city sleeps and all the shops are closed
Can't help but think of the times I've had with you
Pictures and some memories will have to help me through, oh yeah

Dear God, the only thing I ask of You
Is to hold her when I'm not around, when I'm much too far away
We all need that person who can be true to you
I left her when I found her and now I wish I'd stayed
?Cause I'm lonely and I'm tired, I'm missing you again, oh no, once again

Well, some search never finding a way
Before long they waste away
I found you, something told me to stay
I gave in to selfish ways
And how I miss someone to hold when hope begins to fade

A lonely road crossed another cold state line
Miles away from those I love, purpose hard to find

Dear God, the only thing I ask of You
Is to hold her when I'm not around, when I'm much too far away
We all need the person who can be true to you
I left her when I found her and now I wish I'd stayed
?Cause I'm lonely and I'm tired, I'm missing you again, oh no, once again
smiLe_(",)

Sunday, October 10, 2010

apa ada dengan 10-10-10...???

10-10-10...???
ini bukannye hanya nombor.. ini adalah bermaksud tarikh kisah hari semalam,
bukan kisah perkahwinan SMS(sheikh Muzapar Shukor) or bukan juge kisah kawin Dato Sani(ala y ade kaitan ngan bas sani tuh..),,,
tapi...
tadi pagi ak ade bace paper (coz smlm x tgk brite..haha), satu nahas jalan raye y boleh dikelasifikasikan sebagai 'accident of the year' la kot.. hehe
bende nie berlaku kat ALOR GAJAH, melaka.. 7 buah knderaan involve,,, equation die lebih kurng mcm nie la:-
2 BAS + 1VAN + 3KERETA + 1 MOTO = 7 BUAH...

ermm,, ak nk cite lbh2 pom ak xde kat tempat kejadian, so korng nak tau bace sendri la paper nie... haha

Kemalangan ngeri 10.10.10




PASUKAN penyelamat mengusung seorang mangsa kemalangan berhampiran Plaza Tol Simpang Ampat, Alor Gajah semalam.



MELAKA – Tarikh 10.10.10 yang dinanti-nanti kebanyakan orang ‘meragut’ 12 nyawa manakala lebih 40 orang cedera dalam kemalangan ngeri membabitkan tujuh buah kenderaan di Kilometer 223 Lebuh Raya Utara-Selatan berhampiran Plaza Tol Simpang Ampat, Alor Gajah semalam.
Dalam tragedi ngeri pada pukul 6.40 petang, kesemua mangsa yang terkorban terdiri daripada sembilan lelaki dan tiga wanita.
Setakat tengah malam tadi identiti semua mangsa belum dikenal pasti.
Kenderaan yang terbabit dalam kemalangan itu ialah sebuah bas ekspres Delima, sebuah bas Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM), tiga buah kereta, sebuah van dan sebuah motosikal.
Seorang jurucakap syarikat Projek Lebuh Raya Utara-Selatan (PLUS) ketika dihubungi berkata, kemalangan itu didakwa berpunca daripada bas ekspres Delima yang dalam perjalanan dari Melaka menuju ke ibu negara. Bas itu didakwa terbabas dan melanggar pembahagi lebuh raya.
“Selepas melanggar pembahagi jalan bas tersebut berpusing-pusing memasuki laluan bertentangan sebelum berlanggar dengan sebuah van yang dalam perjalanan ke selatan.
“Bas Delima itu kemudian merempuh sebuah Perodua MyVi, bas JKM dan tiga buah kenderaan lain,” kata beliau ketika dihubungi di sini semalam.
Difahamkan 12 mangsa yang terkorban membabitkan sepuluh penumpang bas Delima, seorang penumpang van dan seorang penunggang motosikal lelaki.
video


kalo ni tgk gambr2 koleksi tempat kejadian klik disini...


p/s: berhati-hatilah dijalan raya.. ingatlah orang yang tersayang..ape guna kalau tak diikat ketat. haha
-smiLe_(",)-

Thursday, October 7, 2010

selamat tinggal syawal 1431

~today 29 SYAWAL.. bermakne ari ni the last day bulan syawal tok tahun. SO, dikesempitan ini, sye nk memohon sejute kemaafan pade semua y mengenali dri ini mahupom x andai maseh ade sisa2 dose yg maseh belum terhapus pada hari raye y lalu.. SORY3x,, hehe ~ akhir kate.. selamat maju jaya n selamat hari raya AIdilfitri.. maap zahir batin.._(",)


Wednesday, October 6, 2010

fishville mania....hehe

keje belambak -lambak melimpah ke ladang gandum, tp ak still maintain ngan FB dok melayan game bele2 ikan nie.. al - maklum la bakal aquaculturis berjaye la katekan (AMIN).... hehe  balik umah, pasti on9, 1st page dibuke mesti facebook.. ikan kne bg makan weh.. mamposs nanti.. haha tp, lupe lak assgment kne wat jgok.. x ciap xle antar, x antar xde makah, xde makah??? ak la plak y mamposs.... huhu

~ asggment ikhtio.. tulang oh tulang... ble la nak ciap.???

ha.. ini dia ikan2 belaan ak,,... mantop kan,, ni bru anak nie..... haha

ini ak upah pakar interior disigner tok hias tank nie... haha


tapi..!!!

ikan da tinggal tulang....
ble asggment tulang nie nak ciap r???? tensen3x..

"part kepale mmg 'terbaek' punye dpt kat ak.... ak redha....ishk3x"

p/s: jangan la terpengaruh ngan den ye.. buat koje ciap2 dlu... baru leh enjoy...haha
smiLe_(",)

Friday, October 1, 2010

aku, milo dan sejarah...

da rezki ak agaknye, sedang jaln2 nak ke dapur sambil bawak milo 3 in 1 ak hajat nk bancuh la kononnye, tbe2 lalu lak kan depan blik housemate ak... singgah jap melawat,, haha
masing2 ngah kusyuk dok ngadap 1 vedio kan, video ape tu, ha, y tu y kte x tahu tu,.. hehe cam menarik, ak pom ape lg, join r skali.... 

satu vedeo sejarah y ak rasa ada logiknye.. pernahkah korng fikir y dalam buku sejarah y kita belajar time form 1 sampai form 5 tue, tang mane ade kisah zaman nabi2 kte??? adekah mase zaman paloelitik? mesolik? atau zaman batu??? itulah y menyebabkan ak terfikir sejenak, ade betulnye jugak kandungan video ini.. 
terdengar pula pasal teory siberuk CHARLES DARWIN lak.. macam2 dunia org putih nak mengaburi mata2 kita.. adakah ianye satu rekaan.. tp y pasti ak lansung x bernimat ngan teori si monyet tu.. apatah lg nak memahami atau mengetahuinye dgn lebih lanjut...

Video ini memaparkan pembongkaran perancangan konspirasi serta fitnah yang berlaku pada akhir zaman ini. Sebagaimana dasyat atau hebatnya konspirasi mereka, tiada siapa mampu mengatasi perancangan-Nya. 

video

dengan ini aku harap kite dapat fikirkan ape y benar  dan baek untuk kite??? keputusan berada di tangan kite.. 
"Orang Berakal, Apabila Diam Ia BerFikir...(Berzikir..)..
Apabila Berkata, Ia Mengingatkan...
Apabila Melihat, Ia Jadikan Pengajaran..." 
SMILE_(",)