hatikering&co

hatikering&co

Followers

Monday, November 29, 2010

keciwa dan sengsare mate dan hati

       

pecah hati aku tgok ko maen Real. Bapak mengarut. sedih, kecewa, nak menyumpah pom ade gak, naseb baek aku ade exam je pagi nie. Last paper lak tuh, Kau dah merosakkan mud last paper aku. bersemanagt ak tgk, tapi???? kalah..???? dammm
tahniah la pade barca, mmg korunk maen power malam nie, like, like

Xavi hernandez
 Pedro Rodriguez
David Villa (2)
Farfen Suarez

~ pape pom, game da abes, kre stylo gak la game nie, dua2 gol keeper dapat kad kuning, n yang paling ak ske the way CR dapat kad kuning, (tolak coach barca kot) haha. SR kne kad merah pom ak like... haha
:- nk tgk highlight... klik sini

dah2x.. back to normal k, berpijak dibumi y nyata,
esok ko ade paper la mister, study2x..
k la der, wish me luck paper jam 9 neh.... hahaha

mR.smiLe_(",)


Sunday, November 28, 2010

.: novel terhangat bulan ini :.

integrated culture, hydroponics & Aquaponics system

salam kepada para pembaca sekalian,
post kali ni nak menbincangkan tentang sebuah novel yang amat2 popular buat masa ini, dianggarkan hampir keseluruhan rakyat-rakyat negara akua sudah mendapatkannya. jika kita lihat daripada rupa luarannya, terpapar suatu yang biasa. tapi hakikatnya amat berbeza.

maka, disini sye ingin membenarkan satu kata pepatah "dont judge a book by its cover".. kerna disini sye turut melampirkan beberapa komen yang berjaya sye pungut daripada para pembaca di luar sana. jom kita selidik, ape kata mereka :-

NOVEL HIJAU= THE CHRONICLES OF INTEGRATED AQUAMAN!
AUTHOR=MASTER KHODA....
akhirnya putera duyung berkahwin dgn emma watson....THE END..TAMMAT..

-> Honey Niesa
jom bce novel rmai2...jgn smpai nanges2 sbb feeling sgt sudah ye wahai bd2 aqua sekalian...hihi...
-> Laksamana Adnin
selamat pagi novel hijau!!!!!!!!!!!!
-> Mera Asmera
nota bertukar menjadi novel...bencinta maw bace deh...
-> Adilah Surimin
get redi tok bce novel plg bpuake d abad ini......(ala..yg covr bku kaler ijo 2..)
bahan2 yg d prlukan:-ckopla kkuatan fzkal n mntel


-> Farzana Ismail

 adakah "novel" hijau itu mgandungi "ubt tido".....???????????


-> Rasyiqah Rahim
malasnye....nk bace buku wane ijau tuh..tulunla...malas!!!!!!!!!!!!!!! sape yg da bace,,sile wat ringkasan yer...pastuh bg ak..hihii..sekian~


~ ermm.. daripada komen2 berikut, sye dapat simpulkan bahawa inilah novel yang kita cari, novel yang berjaya memikat hati para pembaca mahupun tidak membacanya.haha. dapat sye katakan bukan sahaja peminat novel2 cintan sahaja, malah peminat cerita2 fantasi dan dongengan pun turut tidak melepaskan peluang untuk membace novel ini. lagi menyayat hati, baru bangun tido pun, pasti akan mengucapkan "selamat pagi" buat novel tersebut. tidak terkecuali, yang tak berchenta pom perlu membungakan hati mereka untuk mendalami kandungan isinya. bukan itu sahaja, novel ini juga memerlukan kekuatan jasad dan rohani untuk mendampinginya. lagi yang membuat sye teruja, yang mengalami masalah imsonia telah berjaya lelap dengan lenanya, disamping yang malas pun turut berminat untuk mengetahui perolakkan cerita novel ini sehinggakan sanggup mendapatkan ringkasan novel ini..
so, ape cer?? hebat kan novel ini..?? memang amat perlu kita membacanya. jadi,
apa lagi? pikir2kan lah, buatlah keputusan sebelum terlambat, sebelum tibanya saat 0900 a.m 30Nov2010.. 

p/s:- pada insan2 y telah dicuri mahupun
 di ciplak karyanye dari facebook,
mintak halal la neh.... keh3x..
gud luck paper esok!!! hahaha..
MR.smiLe_(",)

kisah kau dan aku

dulu aku selalu ditangan kamo,
tak kira masa,
balik kelas, lepas makan, sebelum tido,
aku akan sentiase di tangan kamo,
kamo rela bersengkang mata untuk aku,
satu game lagi, lagi dan lagi.
kerana aku kamo rela lelap jam 3 pagi,
kerana aku...
akulah temanmu bergembira, bergelak sakan, bertempik pekik,
tempat menghilangkan tekanan,
barang penghapus rasa bosan kamo,
tapi kini!!!
kamo da berpaling tadah,
kamo sudah ade peneman baru,
aku sudah ade pengganti,
kamu asyik dengan kotak bodoh itu,
lalai dengan kemajuan dunia siber,
sibuk menelaah muka buku,
berkejaran memuat turun muvi itu dan ini,
aku tahu,.
bukan salahmu wahai kotak bodoh,
tetapi, aku terpaksa kerna kau dan wifi selalu berhububung,
argh!!!
aku kian tersisih,
aku kau lupakan,
aku kau sisihkan ke bawah rak tv,
ditindih pula dengan bermacam ragam buku-buka dan majalah,
hina sangatkah aku ini,
dimana cacatnya aku?, apa kurangnya aku?,
puas ku tagih belas simpatimu, puas sudah,. aku pasrah,..
aku amat merindui tangan-tangan kau,
aku ingin diperlakukan seperti dahulu,
dan kau ???,
kau buat seperti diriku tak pernah wujud dalam kamus hidupmu..,
kau langsung tidak pernah mendampingiku lagi,
aku terluka, terguris, jiwaku hancur,
hendak aku cuba membunuh diri ini, tapi tak berdaya,
kerna
aku hanyalah kertas lusuh yang diberi nama
" daun terup "

    

                                

~ post ini, aku dedekasikan kepadamu wahai daun terup, semoga kau bersemadi dengan tenang dibawah tv. hehe
mR.smiLe_(",)

Saturday, November 27, 2010

award...???



hehehe.. dengan tersengehnye sye disini juz nk mengucapkan jutaan Terima Kaseh kuase 13 to mR.dawaikokot coz atas kesudian beliau mennyedekahkah sye ngan sekeping award.. ermm,, name award tu Beautiful Blogger. ~ngee
entah, x tau nk cakap ape da.. ceh.. 

ermm.. next step nk pilih blogger laen tok mendukung award ini yang seterusnya adalah
hihi

then,
"describe 7 things about yourself"

7. a man that having a simple live
6. easy to Smile.. senyum kan sedekah
5. x suke marah n x ske kne marah
4. sukekan ketenangan..
3. ske maen2 dr maen.. hehe
2. orang cakap ak terlalu gilakan bola..??
1. single lg skarang neh... haha

..... akhir kalam.....
sekian

mR.smiLe_(",)

Thursday, November 25, 2010

akukah aku..???

hari ini ak bangun pagi... awal... sejok...
tunaikan kewajipan first....
langsai....

ape ak nk wat next..???
sarapan..??? tdo...??? study...???
semua ak xnak..!!! 
mane perginye mud ak??? pagi2 da hilang..???
jangan.. !!!!
banyak yang ak nk kerjakan hari ini...
tulisan2 note perluku telaahkan...
perluk dihabiskan......

dok termenung disebalik gerigi besi...
melemparkan pandangan jauh ke persada langit yang suram...
menyaksikan tanda2 bakal hujan....

............berfikir..???
hujan mengtrigger impulse otakku untuk berfikir
itulah yang ak lakukan sekarang..
mengapa tiba2 semua menyerbu dalam benak ini sekarang..???
mengapa..???
ape y ak fikirkan?? ENTAH!!!
banyak sangat yang terfikir ini...
itu dan ini.....
...... STOP!!!... ak xnak lg....

ak mahukan ketenangan...
tenang,, tenteram....
aku nakkan aku yang dulu...
aku nak jadi aku yang dulu...
mana aku yang dulu..???
dapatkah aku memiliki aku yang dulu...???
aku hanya mampu tersenyum............

mR.smiLe_(",)

Wednesday, November 24, 2010

YEAH!!!.. sye menyahut cabaran!!!

salam sejahtera wat saudare saudari sekalian. tambah-tambah kapade cek meknie diatas kesudian nye kerna mentag saye tok menulis post ini... yeah3x... (mcm ayat surat rasmi nak mintak outing time dok ostel dlu jep....haha)
ape y telah saye kne tag...????
ini die,. banyak tol saklannye .... wa akan cube jawab... ready..??

1. Apa benda yang paling penting dalam hidup korang?
bende..??? ak ade bende laen lagi ker selaen TAX6345 n lap top nie..???



2. Benda yang terakhir korang beli menggunakan duit korang sendiri?
ermm.. mcm x penah ade wet sendri jep ak nie.... makn pom berhutang (ptptn)...haha



3. Dimana tempat korang ingin melangsungkan perkahwinan korang dan tema perkahwinan korang nanti?
kat umah mak ayah den la... tema..??? kampong kontenporary...hahaha. yeah!!

4. Adakah korang sedang bercinta sekarang?
berchenta..??? tett.....

5. Berapa lama korang akan mencintai kekasih korang?
sampai syurga.. selagi hayat dikandung badan, selagi ada pantai dan ombak, selagi ada guruh dan hujan.... selagi cinta bersemi.... haha (lirik lagu tuh,,, wawa)

6. Dimana korang selalu berjumpa dengan kekasih korang?
diruang tamu umah sewe taman maidam.. 


7. Novel / buku / majalah yang terakhir korang beli?
kedai tujuhSEBELAS k,Berang.. buku eLi..by zint.... (dalam poses kumpul cter2 zint neh,,, walaweh...)


8. Apakah nama penuh korang?
penuh..??? sepenuh mane weh..?? tujuh keturunan kah..???
mohd saiful amry bin ramli bin embong bin mamat....


9. Antara mak dan ayah korang, yang mana korang lebih mesra?
mak... ummi.... mummy.... tp time nk kecek nk barang my daddy 1st.... haha


10. Namakan orang yang korang betul-betul nak jumpa dalam hidup korang?
tentulah player fabroute den. cesh fabregas.....

11. Adakah korang basuh baju korang sendiri?
tak... mesin y tolong basuh... - ak?? kutip, angkat masuk baju, masok sabun, bke air, pulas timer.... selang beberape ketika... angkat, jemur... ciap!!! haha

12. Dimanakah tempat yang korang betul-betul nak pergi?
ari tuh da cakap kan.... stadium emirates, north landon...


13. Pilih salah satu, peluk atau cium?
atau..... haha


14. Beritahu 3 benda tentang orang yang tag korang
3. yang pasti dye pompuan
2. classmate den..
1. pakai spexx..... hahaha


15. 5 benda yang korang sangat-sangat sayang dalam hidup korang?
1. my tax6345
2. my probook 4410s
3. my white nike boot.
4. my rubot2 GUNDAM
5. n lastly my celcom sim card + myPhoneG705

16. 5 lagu yang paling korang suka dan selalu dengar?

17. Bila tarikh lahir korang dan kat mana korang sambut tahun lepas?
4 august 1990. kat ost umt cita warisan... time kaseh wat warge2 emas cos2 akua.. kne shock party der... haha


18. 7 orang blogger yang korang nk tag
19. Cerita sikit blogger yang pertama korang tag.
raja rojak nie, adek omroom ku merangkap roomate kat mrsm quber dulu..anak kesayangan umi kami itulah sahaja.. sekian.. haha

Sunday, November 21, 2010

nasihat bonda..??? BEWARE!!!

SABTU,20/11/2010,4.50 p.m, edisi balik raye.... lalala

bonda: Betol ke nak balik ptg nie ni??
hambe: Yelah. da ciap packing dah nie.
bonda: gelap nie, nak hujan.. balik pagi2 esok jelah. esok xdop kelas lagi jugok kan...?
hambe: tape la mak, x hujan nie, die gepok je nie... hehe
bonda : hujan tengoh jalan nuh.. gelap sgt nie.. dgor tuh, ( guruh berdentum - demtam)
hambe: jap, msg kawan dok marang jap.

- tutt2x.. "marang x hujan, cerah je nie.."

hambe: yeah.. bole la nie mok, marang cerah kawan cakap. kole berang je kot y gelap.
bonde: doh nok balik gop la ptg nie..???
hambe: balik la.. alang2 da ciap sume nie...

- ye.. jap pastuh bete gerak lah.. mintak2 x hujan tengah jalan.. tepi jalan tape... hahaha

KAY BEE :- wa. Alhamdulillah... x hujan. mendung je...
AJIL:- hujan rintik-rintik.... ati da wisau nie,, jangan la lebat... laptop blakang ak nie..
dan2 je pas doa jgn lebat.. ujian dtg.. trafik jam siott.. hujan lak makin lebat.... (2% menyesal x dgr kate)
WAKAF TAPAI:- hujan lebat xde tande2 nk pause langsung... cett.. jam lagi. lg terokk nie.. la.. patot la. banjir dowh!!! -mintak2 la jgn lepas ekzos sudah, mati sini mampus ak, sakit bole, malu bole...      Yess. Alhamdulillah, lepas kot.. x sangke... berenti jap kat pondok, cek enset ngan laptop.,ok lagih... beg duit lupe lak nk wat masok dalam beg lor.  (68% menyesal)
MARANG:- okey sket da.. hujan dah reda skket. rintik2 je, tp ak nie dah lenjun da nie, sume basah. bru sedar beg duit dalam poket, kompem basah... haha
KAY TEE :- hujan da makin kurang.. rintik2 cume dalam 57 titik per saat je..
ATAS JAMBATAN PULAU DUYONG :- ciss, kerang kongtang tempat nie kott.. mcm x penah hujan je kot.
TRAFIK LIGHT GONG BADAK: nie paling bangang, berenti lampu merah..awek sebelah naek skuter usha dua atas bawah jew.pastuh wat muke pelik., tau la wa basah, tp jgn r wat jakun mcm tuh, malu ak y melihat nie..... hahahaha

~ sampai umah, Alhamdulillah, sume wokey, moto x mati masok air, kepala wa pom x masok air... (78% menyesal) baju seluar,kasut,beg duit skali ngan duit2 sumer basah, termasok kain baju yang da lipat sume, kne jemur semer der.. haha satu kejean plak pastuh..sekian

p/s: dengarlah kate bonda anda dan berhati-hatilah dijalan raya, ingatlah orang yang tersayang._(",)

mR.smiLe_(",)

Lina Birthday Contest

Terima Kasih sye ucapkan pada saudara Nazmi Ahayat@raja rojak atas kesudian beliau untuk menjemput sye yang agak malas kebelakangan ini untuk menUpdate blog ini untuk menjoinkan diri dalam Lina Birthday Contest. Daripada apa yang sye paham tentang kehendak dan tema contest tersebut adalah cuma peserta perlu mengUpload sekeping gambar yamg mempunyai nilai estetika yang tersendiri(kononnye).. so, presents. :-

gambar jejaka mane ntah y agak poyo ni beryempat di pengkalan gawi, Tasik Kenyir.
ape yang ku cuba highlightkan adalah pemandangan yang agak indah di belakang beliau =)

ermm.. big bos da ucapkan thanks pada pihak penganjur, so.. sye pom kne follow skali lah.. Tenkiew=).
entah la nk tag sape lg.. sape y berminat nk join. sila komen dibawah. Terima Kaseh_(",)
no 1.. cik dayah nano ha3x

mR.smiLe_(",)

Sunday, November 14, 2010

raye aji edition..!!!

Salam terimas sye ingin ucapkan pada para2 pengunjung sekalian.. dah lame ta update blog nie. bukan nk salah pada exam atopom pada paper live fud culture.. tapi hakikatnye itulah y patut disalahkan.. haha (koya study sangat la konon).. tut tut.. berjaya lah jgk diharungi 2 paper before break raye aji. oh. lupe lak.. ini punya post pom sal aku nk wish sal raye aji jela nie...

saya dengan ini, setulus ikhlasnya ingin mengucapkan
SELAMAT MENYAMBUT HARI RAYA AIDILADHA
pada sesiapa sahaja yang berkorban ataupun tidak..

nah.!!! terimalah beberape binatang ternakan nie,. wat korban k.. jangan malu-malu

ini daging dia sedapp punya... diimport dr Australia punye!!

nie pak sadare ak dari mesir kirimkan tok korang... rase lah sikit2 sorang ek..

ni lembu bapak aku punye sahabat.... amik la ek,, aku belanjer,.. huhu

kepada sesape yang berada diperantauan y tidak pulang berhari raya di kampung terutamanya kepada housemate-housemate ku yang sangat menghayati erti pengorbanan En,machoTAK,hancurYE dan pada MR.hisDay yang rela berKORBAN untuk tidak balik raye semata-mata mahu menghayati erti pengorbanan yang sebenar dalam menuntut ilmu, sye berharap agar kalian sekalian berjaya mencapai apa maksd pengorbanan tersebut. 
p/s:- jangan la korang jd seperti lembu mangsa korban lak ye.. berlinangan air mata di pagi yang syadu tersebut.. hehe 


Mr.SmiLe_(",)

Wednesday, November 10, 2010

wa kene beb.... inilah yang mampu ku ngarot.... hehe

"Once you have been tagged, you are supposed to write a note with 25 random things, facts or goals about you. In the end, choose 25 people to be tagged. You have to tag the person who tags you. If I tag you, it’s because I want to know you more."

  1. mulakanlah dengan Bismillahhirahmanirrahim........
  2. name kat kad matrik die tulis saiful.. kawn2 panggil mery.... tu je kot fakta y betol.. haha
  3. den anak jati ngeri teganu,mmg jati betol la..beras jati pom x mcm nie.. mane tak nye,idop, membesar, blajar sume di teganu, naseb baek teganu xde matrik je, kalo x asenye die pos ak dok teganu gak la kot...
  4. mals gler da asenye nak blajar, tapi time blajar kne blajar la. i like study...( walopon ade mase dok tny, ble lah ak nk abes blajar nie..)  boring2x
  5. ade penyakit pelik sket, sye nie x reti nk serious. mesti nak maen2.kalo kite cius pom orng ingat kte maen2 gak.,tulah masalah y bakal timbol
  6. xreti nak marah, tak reti nk benci orng.... tau tempat mane ade wat kursus nie x ???
  7. ske dengar masalah owng, tapi x ske cite masalah kat owng laen... ( sombng gler kan,. ? nape, x puas at ?  mampos la.. haha)
  8. x reti bergurau, tu kadng2 wat owng sakit ati, tp ttp sgt ske bergurau..haha [sorry_(T-T)]
  9. prinsip idop- rilex, cool be hepi.. y penting tanggjawab kne jalan...
  10. x ske owng marah2, macyam2 muke nie... aku hanye insan biasa.. xkan lari dari salah dan dosa...tgo elok2 kan bole.. kan3x.
  11. ske senyum walopom ape je dugaan melande.. lgi ske kalo ade je owng nk senyum kat ak.. hehe_(",)
  12. ingat pesan mak, "jangan amik owang punye".. ( mendalam maksdnye tue... pk2kan lah)..
  13. ske berkawan, tapi x ringan mulat nk mulakan persahabatan... mybad??
  14. tak reti nk bergaye, mane tercapai ak bedal je... haha
  15. aset berharga cume sebijik laptop nie, tenggiling tax6345tu ngan 2-3 ekor robot gundam je.so.. xyah la gatal2 nak rompak ak ek..membazir ./
  16. ak budak kampung, masok hutan, kejar ayam maen kubang tu lah membesarkan ak... seronok gler ingat zaman kecik2 dlu..
  17. makanan tak memilih sgt kot.. kadang2 je.. tp sgt like kalo ade owng nk blnjer.. haha
  18. ske kaler itam.. majoriti baju ak kaler itam.. hitam itukan menawan... ye dok ??
  19. jangan buat ak blur.. dah stat ak blur, sampai ak paham la korng kne tocher... padan muke..~lalala
  20. ske benda yang mencabar,. tapi bukan bende yang complicated... hahaha
  21. sangt gilerkan bola.. bole la maen bola sepak n futsal walopom kaki bangku hehe.. minat gak tgk bola. semua game ak layan.
  22. da minat bola. mesti ade team favorite kan.. wa die hard fan ARSENAL.. hehe
  23. teringin sangat nak pakai krenter nissan skyline kaler putih...
  24. kaki nie pula ske sgt nk jejak kat Stadium emirates, north landon... tgk arsenal maen.. haha
  25. ade oowng tnye ble hati ni nak basah ??? hehe~ akan tiba saat waktunye.. subur kot hati ak, tabur je benih nanti,InsyaAllah.. naek la tamannye nanti...peace_(",)
walaweh.. amik ko cik tihin... bertungkus lumus aku nak list bende alah nie.. akhirnye berjaye jgk kot..
..da penat da ak pk tok ckupkan kouta hehe..last2 nk gtau.. aku adalah aku.. xkan jadi owng laen walopun aku hari ini nerbeza dari ak yang semalam...... peace,, no war_(",)

dan seterusnye,. mangse2 ku...:- :-)

dirimu bukan diri mu..               akudanSESUATU    
dayah nano hahaha3X              hariharimu                                        
macho hancur lebur                  merah adalah red
siang ke malam                         cooney_meknie
raja rojak                                 waalaikumsalam... hehe

Tuesday, November 9, 2010

to kekawan and sanak sedare

aloo kekawan.. ni sahabat korng nk bagitau nie... hohoho.. mane la tau kan, kalo2 dimurahkan rezeki korang menang loteri ke, terjumpe harte karun bawah rumah ke, ade lori angkut pitis terbalik depan umah ke.. ape salahnye skali skale blanje member.. kan3x
- bende yang menjadi kegilaan ak sejak kenal binatang beroda empat ialah krenter. ku x menagih ferrari ke, fairlady ke, apatah lagi kerete lembu.. hehe yang ku mahu cumalah sebijik NISSAN SKYLINE nie..

kaler putih pastu no plat die MRY13 kan.. fuhh.. cun... haha [ tapi kalo nk no plat tu, kne tunggu ak ade cucu lu kot, lame lg siott haha]..

- kedue,, bawalah sahabatmu ini naek flight.. ku nak sangat mmenjejak kan kaki kat north london.. lebh specifik lagik kat stadium emirates.. hak milik Arsenal Fc. x leh tgk game, tgk padang ngan tiang gol pom cukup lah... inilah rupe stadium tuh yang slalu aku stalker... haha


pic nie ak pling ske.... hehe


- 2jela yang asenye lambat lg nak ku gapai.. usaha bai usaha.. kan3x..
( kekawan. x dapt y atas, blnjer makan pom jadiklah... hehe ku x berkire sgt.... lalala)

mR.smiLe_(",)

Monday, November 8, 2010

keinginan vs bersyukur..???

semua insan normal mempunyai keinginan mereka yang tersendiri, begitu juga diri ini yang amat lemah ini. kita hanya mampu berusaha dan berdoa padaNya agar segala ape yang hajatkan menjadi kenyataan. Mungkin kadang-kadang kita rasa seperti diri ini dipinggirkan, rasa diri ini jauh dariNya. tapi, sedarlah bahawa Maha Pencipta sentiasa mendampingi hambaNya malah sentiasa mendengar segala permintaan dan kehendak kita. jika apa yang kita hajatkan berada dalam dakapan kita buat masa ini, ucaplah kata syukur padaNya, dan waspadalah bahawa apa yang kita gemgam hari ini belum tentu akan jadi milik kita lagi saat akan datang... atau mungkin apa yang kita hajati masih belum tergapai walaupom sudah berjuta kali kita kita usahakan dan bertawakal padaNya.. mungkin Maha Pemurah ingin kurniakan lebih baik dari apa yang kita mahukan. anggapkan itu sebagai ujian dariNya, dan hadapilah dengan sabar. jangan sesekali berputus harap terhadapNya..

Saat kita berjuang dalam menempuh liku-liku kehidupan ini, ingatlah bahawa saat kita gah berada diatas, jangan sangka kita akan kekal diatas. kita sudah biasa dengar bahawa hidup ini umpama roda, sekejap diatas, sejejap dibawah.. saat kita dibawah, barulah kita sedar bahawa kita tidak sempurna. Keinginan nafsu dan diri menjadikan kita tidak sempurna, bukan tanda tidak bersyukur dengan apa yang ada, tetapi setiap insan inginkan yang terbaik dan kesenangan akan kehidupan. jika wanita inginkan pasangan hidup yang sempurna tanpa cacat celanya dimata mereka. begitu jugalah para lelaki inginkah isteri solehan setanding Siti Khadijah, secantik Ainur Mardiah dan berbagai-bagai lagi mengikut kehendak hati dan iman mereka. sedarilah, dipenuhikanlah atas mereka apa yang dikehendaki iaitu jodoh mereka. adakah kita akan berpuas hati setakat itu sahaja..??? tidak.. cukuplah sekadar dengan lafaz Alhamdulillah....

Memang lumrah alam, kita mahukan apa yang Maha Pencipta adakan dan juga perkakas dunia ciptaan manusia demi keselesaan hidup kita. Teratak tersergam indah? sport car? kenderaan beroda dua? yang boleh mencecah 13 kuasa kuda??  inilah kehendak hati... Tidak salah hendakkan itu ini,. Tapi didiklah hati bahawa apa yang datang dan bakal digemgam datangnya daripadaNYa... kita sebagai insan yang lemah hanya berhak memegang tittle peminjam. tiada yang kekal akan menjadi milik kita...

akhirkalam, jangan lah kita bersalah sangka bahawa keinginan kita adalah luahan rasa tidak bersyukur kita. anggaplah bahawa ia suatu langkah kita dalam menjadikan kita insan yang sentiasa inginkan kesempurnaan dalam kihidupan dalam kita menyedari bahwa tiada yang sempurna dalam kihidupan seorang bergelar insan. tidak salah kita berusaha dalam mengdapatkannya... kan3x..???

mR.smiLe_(",)

Saturday, November 6, 2010

cerita seketul hati

Aku berada dalam jasad
Merah bersih ketika baru
Merah bersih menjadi merah hitam
Ketika mata menyapu sampah-sampah dosa
Ketika tangan cuai mencemarkan dunia
Ketika kaki melangkah ke syurga dunia
         Ada mata kanan yang melihatku
         Ada tangan kanan yang menarikku
         Membawa kaki kananku ke tempat sujud
         Merah hitam dibasuh disitu
         Lama ia dibasuh
         Tapi merah bersih dulu hanya ada setitis dua
         Lalu mata mencari cahaya
         Lalu tangan tertangkup di tempat sujud
         Dan kaki mengadap kiblat
         Titis merah bersih bertambah
         Dan menghilang bila.....
Ada mata kiri yang melihatku lagi
Ada tangan kiri yang menarikku pergi
Ketika itu kaki kiriku meninggalkan kiblat
Melangkah kembali ke syurga dunia
Darah merah bertukar menjadi hitam sehitamnya
Ada nanah
Ada ulat-ulat pada ketulan darah itu
Darah itu membusuk, hanyir
Tiba-tiba mata menjadi gelap
Tiba- tiba tangan menjadi sejuk
Tiba- tiba kaki menjadi kaku
Itulah saksi- saksi mati yang bakal bangun dan berkata
ENGKAULAH HATI YANG TERKUTUK....

mR.smiLe_(",)

Tuesday, November 2, 2010

air tangan integrated..

dimulakan dengan bismillahirahmanirahim... today,3oct2o1o.. tarikh keramat tok group kteowng ttp kolam.(group laen da lame da pom ttp).haha.biase la, buat 2 projek kan,.. hehe
 antare step2 yang telah dijalankan adalah :-
bersih kolam, kutip sayur, kebas ikan,.... Clarias sp. haha
maka, bermula lah projek menguruskan ikan- ikan terbabit..

1- step melumpuhkan beliau- pukul sehingga pecah kepala..
2- buang ape y X patut ade untuk dimakan..
3- selesai process... senang je kan..???
    4- belajar sambil maen kan -A tu jantan (sperm) B tu betina (ovum)..
    5- telur ikan a.k.a ovum die.... hahaha
    6- kepale2 mangsa kami.. 25 ekor semuanye.... haha

selesai itu semua.. ape lg.. goreng da..... dan HASILnye........;-

nyum....nyum..... hehehe
p/s :- berbudi bkn hanye pade tanah.. pade air pom bole ma.. pom ade juge hasilnye.... kan3x.??? _(",)

Monday, November 1, 2010

meronggeng @ JOhor

ini masa wa mau cerita sama lu owng sal wa pegi johor itu hali. cita pom x macm celita juga la, wa tara rajin la mau taip esei nie, wa juz kongsi konsi ini gamba sama videlo saja. lu olang usha2 la ek, ok la. wa pun xnak kasi mukaddimah panjang2 juga, ok, wa chow dlu. toce2.. bubai_(",)
~ini bkn pemilik greeny aquaculture... haha

video
saat menjejakkan kali di bumi johor

muke ketat- penat bjln masok estet...haha
fed up tunggu bas nk g berlala.......
da makan pom mamak tetap dikunjungi,,,, idop habib!!

teruje gler tgk "duit" ni berenang..$$$
inilah kami... aquaculture guys
sekian...
TERIMA KASEH daun keladi,
rajin-rajin singgah la LAGI...