hatikering&co

hatikering&co

Followers

Monday, April 25, 2011

nape negeri Pahang besar eh

firstly bagi salam... Assalamualaikum wbt... malam nie MS tak rase mengantuk walopun jam da kul 2.4o pg. gejala tido petang makin menjadi-jadi sekarang ni. mungkin itulah penyebabnye kot. tapi takpe la. MS nak bayar hutang MS pada kalian reader belog ini pada yang bace post bertajuk

bapakku dan kajian tempatan  minggu lepas kot.


oke oke.. lurus pada titik. (straight to the point) kan kat ujung2 post tu MS ade tanya nape negeri pahang tu negeri paling besor ket semenanjung Malaysia. nape agok nye ???

tu map ngeri Pahang... c.. beso kan ???
bapak MS punye kisah time MS belajar kajian tempatan waktu sekolah rendah arititu. al kisah bermula begini, waktu awal-awal dulu. awal mane tu MS pun tak pastilah. dengar citer time tuh Tanah Melayu nie ade sebijik besor macam nie. negeri-negeri pom tak pecah lagi macam loni. so, adalah dibuat perjumpaan majlis raja2 gamaknye time tuh. semua raja2 datang lah berkumpul kat satu tempat. temput tuh MS pun tak pasti. yang pasti bukan persidangan bawah pokok la ye.. heh heh heh

oke, nak dijadikan cerite.. raja Pahang ngan raja Teganu time tuh mmg member rapat. kamcing giler. pergi perjumpaan tu pun bersame-same. satu lagi nak kasi tahu raja Pahang tuh ske memain sket. malas nak pikir panjang.  ohh.. lupe nak cakap. perjumpaan tuh tok agih-agihkan kawasan pembahagian negeri masing2.

oke.. sume raja-raja dah berkumpul da. jadi, acara pembahagian negeri pom bermula la ngan jayanye. bermula ngan sultan Melake, naik ke N9 dan seterusnya. Sampai turn raja Teganu pun pilih nak tepi pantai kat tengah2 bahagian pantai timur. seterusnya giliran raja Pahang, oleh sbab malas nak pilih, maka berkatelah beliau 

" Beta nak negeri beta sebelah negeri sahabat baik beta Raja Terengganu. tetapi kawasan dari mana ke mana tu beta serahkan dulu pada kalian semua untuk memilihnya dahulu. mana2 kawasan yang kalian semua tak nak, serahlah pada beta.." 

jadi.. setelah semua raja-raja memilih setiap kawasan negeri meraka, maka tinggallah kawasan berbukit bukau dan bergunung ganang kepunyaan raja Pahang yang tidak dikehendaki oleh mana-mana raja lagi.  kawasan bergunung ganang dan bertasik itulah akhirnya wujudnya negeri Pahang bersebelahan dengan negeri Terengganu. 

setelah dikukur, didapati negeri Pahang adalah negeri terbesar di tanah melayu. 

c.. moral of the story.. jangan lah kita tamak. biar low profile. tgk mcm negeri Pahang itu sendiri, walaupun dulu semua raja taknak sebab banyak gunung, banyak tasik. tapi sekarang tulah tempat tarikan pelancongan yang famous kan. tasik chini, cameron highland, genting dan lain laen.. 

oke.. setakat nie la dulu cerite rekaan dari bapak MS. huhu
nanti akan MS sampaikun pula mane datangnye bendera negeri Pahang tu ye.... ok. c ya... bubai_(",)

11 comments:

  1. boleh pakai ke cerite nie?? hahaha

    ReplyDelete
  2. mentang2 la fara soleha dari pahang...beria benor cerita psal pahang noooo...hahaha..ada agenda oi!

    ReplyDelete
  3. ahahhaha...i like statement adam diats!!!!
    ehheem2333~~~~~

    ReplyDelete
  4. lamka~ pengakuan ikhlas.. ( ini cita tpu2 je..)
    ila~ hak3x... berguna y amat.
    cik adiaz~ okeh ke ?? yela.. ok ok.. hehe
    braderMacho~ ye orng pahang ek ?? x tahu pong. hak4x
    dayah nano~ pe pe pe???

    ReplyDelete
  5. allalallalallala.....xde pape2......MS da maraaaahh......missNANO blah dlu..ahhahahaa:p

    ReplyDelete
  6. singgah bc n3 d sini...

    singgah2 la disini

    http://akutetapaku85.blogspot.com/

    ReplyDelete
  7. pahang xde ape pun la... hak3x

    ReplyDelete